Blahopřejeme Zdeňce Vytiskové k životnímu jubileu

Zdeňka Vytisková oslaví 9.4.2023 své 70-té narozeniny – blahopřejeme !!!

Zdena Vytisková, kuželkářka tělem i duší, začínala svoji předlouhou kuželkářskou kariéru ještě na staré asfaltové dvoudráze v sezoně 1972/1973, kdy se do tréninkového procesu zapojilo prvních pět žen v historii našeho oddílu a docela pěkně se to počítá – je to padesát roků. V následujících čtrnácti sezonách družstvo žen získalo 7x titul krajských přebornic. V roce 1982 je krajský titul kvalifikoval na přebor ČSR, kde skončily na 4.místě, což znamenalo právo účasti na přeboru ČSSR v Opavě. Několikaletá příprava přinesla ovoce – po vyrovnaných výkonech celého družstva obsadily za Spartakem Přerov 2.místo. Druhé místo současně otevřelo cestu do Dunajského poháru 1983 – trojutkání družstev ČSSR, Rakouska a Maďarska. Ve své první sezoně 1986/1987, kdy začaly hrát I. celostátní ligu, skončily na 4. místě. V ročníku 1987/1988 obsadily opět čtvrté místo a nejúspěšnější hráčkou družstva v závěrečném finálovém turnaji v Šumperku byla právě Zdena Vytisková (440) a potvrdila oprávněnost nominace do reprezentace ČSSR. V následující sezoně se do ní probojovala a na MS v Maďarsku získala s družstvem stříbrnou medaili. V sezoně 1991/1992 po rozdělení republiky se umístily v ČNL na 4.místě a v sezoně následující získaly zlaté medaile a postup do Českomoravské (celostátní ligy). V ročníku 1993/1994 družstvo žen bez své dlouhodobě zraněné opory sestoupilo do II.KLŽ. V sezoně 1999/2000 se vrátily do I.KLŽ a obsadily velmi pěkné 7.místo. V poslední prvoligové sezoně 2006/2007 vytvořila Zdena Vytisková výkonem 511 kuželek nový a poslední rekord pelhřimovské dvoudráhové kuželny. Od sezony následující 2007/2008 byly pelhřimovské ženy součástí II.KLŽ a ve svých dvou posledních sezonách 2017/2018/2019 obsadily 2. a 3.místo – opory zestárly a družstvo žen ukončilo činnost… Výčet mistrovských a přebornických titulů nebo medailových umístění naší oslavenkyně na různých úrovních by byl dlouhý. Byla vždy oporou družstva nejen hráčskou, ale i organizační ve funkci vedoucí. Zmíněnou poslední ligovou sezonou ale její aktivní hráčská činnost zdaleka nekončí. Je stále platnou hráčkou „C“ družstva na předních místech KS. V roce 1990 se Zdena stala nedílnou součástí našeho „freundschaftu“ s rakouským celkem z Egenburgu, nejen jako hráčka, organizátorka, ale zejména tlumočnice při našich společných setkáních trvajících do roku 2007.

Výpočet hráčských úspěchů je pouze jednou částí bohaté kuželkářské kariéry naší oslavenkyně. Zdena byla a je aktivní funkcionářkou našeho oddílu. Desetiletí působí nejen ve funkci rozhodčí II.třídy při mistrovských utkáních a nejrůznějších turnajích, zároveň je dlouholetou aktivní členkou výboru našeho kuželkářského oddílu, ale nejpodstatnější a nejchvályhodnější je její trenérská činnost ve prospěch těch nejmladších začínajících kuželkářů, pro které je nejen autoritou hráčskou, trenérskou, lidskou, ale i dobrou kamarádkou. Mezi dlouhý výčet jejích svěřenců je nutno zařadit i vnučku Štěpánku, která to dotáhla podobně jako ona do reprezentačního dresu a 4. místu na MS v kategorii juniorek. V současné celospolečensky těžké době, kdy většině oddílů z jiných sportovních odvětví se zužuje mládežnická základna, tak náš oddíl má v tréninkovém procesu 21 dětí v žákovském a dorosteneckém věku, což je samozřejmě zásluhou všech našich trenérů mládeže, včetně Zdeny.

Závěrem bych chtěl jménem svým, jménem výboru našeho kuželkářského oddílu a myslím i jménem všech jejích spoluhráčů a svěřenců jí do dalších let popřát hodně zdraví a pohodu osobní i rodinnou a v kuželkách ať jí padá co nejvíce devítek a tato krásná hra ať jí stále baví.                       

Václav Novotný