Kuželkářský turnaj družstev základních škol 2024

Kuželkářský oddíl TJ Spartak Pelhřimov uspořádal již XXIII. ročník turnaje v kuželkách pro žáky a studenty základních škol a gymnázia. Zúčastnilo se ho 24 čtyřčlenných družstev děvčat a 24 čtyřčlenných družstev chlapců výhradně z pelhřimovských škol. V den slavnostního vyhlášení výsledků, předání putovních pohárů a cen pro nejúspěšnější družstva pravidelně pořádáme i finále šesti nejlepších jednotlivců, chlapců a děvčat. Snažil jsem se vyhovět všem přáním a požadavkům jednotlivých účastníků jak v termínech, tak v počtech přihlášených družstev. Ve srovnání s loňským ročníkem se nám podařilo výrazně zvýšit počet účastníků na 48 družstev, není to sice maximum, ale rozhodně v TOP 3 celé historie. Časově nejlépe jsme zvládli poslední den turnaje i díky tomu, že v průběhu týdne proběhla na kuželně údržba ASK (automatických stavěčů kuželek), včetně výměny zbrusu nových kuželek a vázacích šňůr. Podařilo se nám celý pětihodinový blok zvládnout o bezmála čtvrthodinu dříve, toto nebývalo zvykem. Přispěla však k tomu i výborná organizace zúčastněných od včasného příchodu, přes připravené jmenovité sestavy jednotlivých družstev s rozdělením na dráhy, až po pomoc s instruktáží Milana Jirků.

V kategorii děvčat obhájila prvenství z loňského ročníku II.ZŠ Komenského. Druhé místo patří páťačkám pod vedením Hanky Kovářové z I.ZŠ Krásovy domky, které mají věkovou perspektivu i pro několik dalších ročníků. Třetí místo si zajistila děvčata ze IV.ZŠ Osvobození s Klárou Přibylovou, která i přesto, že není registrovaná v kuželkářském oddílu dosáhla pěkného výkonu 214 kuželek. Podobný vývoj měla i kategorie chlapců, kde loňské vítězství obhájilo družstvo I.ZŠ Krásovy domky, druzí byli kluci z II.ZŠ Komenského a třetí díky nejlepšímu výkonu Vojtěcha Štursy družstvo deváťáků ze III. ZŠ Na Pražské. U družstev na čtvrtém a pátém místě byly výkony jednotlivců nejvyrovnanější v rozsahu 140-190 kuželek a věkově mají možnost startu i v příštím ročníku. Podrobné výsledky jsou v příloze.

Vyhodnocení proběhne na místní kuželně v pátek 3. května 2024.

Program je následující : od 13:00 hodin do cca 14:30 hodin se uskuteční finálové klání šesti nejlepších jednotlivců, kluků a děvčat. Výkony ze základní části a finálový se sčítají.

Účast si vybojovaly mezi děvčaty: Klára Tomíšková (258), Eliška Kochová (238), Barbora Čamrová (227) a Lucie Landkamerová (196) všechny z II.ZŠ Komenského. Dále Klára Přibylová (214) ze IV.ZŠ Osvobození a Linda Hronová (188) z I.ZŠ Krásovy domky.

Do finále v kategorii chlapců postupují :  Vojtěch Štursa ze III.ZŠ Na Pražské (253), Jakub Podlena (246), Lukáš Melichar (243) a Filip Jírů (191) z I.ZŠ Krásovy domky, dále Václav Roh (218) a Josef Kačur (208) z II.ZŠ Komenského.

 Finále zahájí společně chlapci a děvčata z 5. a 6. místa, pokračuje čtveřice ze 3.a 4. místa a zakončují dvě děvčata a dva chlapci s nejlepšími výkony ze základní části.

Vedení jednotlivých škol prosím o zajištění účasti finalistů, případně jejich náhradníků.

Vyhodnocení je jako doplňkové, bez poháru, ale samozřejmě s cenami. Po ukončení bude provedeno vyhlášení výsledků a předání Putovních pohárů  – cca ve 14:45 – 15:00 hodin. Předání proběhne za účasti vedoucího odboru školství a tělovýchovy při Mě.Ú. v Pelhřimově Ing. Zbyňka Rycheckého a místostarosty města Mgr. Karla Kratochvíla, kteří jistě ocení výkony nejlepších, protože jsou sami začínající amatérští kuželkáři. Dále vedení kuželkářského oddílu a pana Vaňka z Pelhřimovských novin, který zajistí fotodokumentaci a propagaci turnaje v místním tisku. Je proto vhodné aby přišla kompletní družstva vítězů, tj. děvčata  z II. ZŠ Komenského a kluci z I. ZŠ Krásovy domky a alespoň zástupci družstev na 2. a 3. místě. Mohou se samozřejmě dostavit v kompletním složení. Všechny malé sportovce jistě potěší při vyhlašování výsledků nejen obdiv spolužáků, pochvala pořadatelů, ale i velké množství cen.

Všem zúčastněným děkuji za účast v letošním ročníku, dětem za vzorné vystupování a vítězným družstvům a dalším medailistům gratuluji. Vedení škol a učitelskému doprovodu dětí děkuji za dobrou organizaci a zajištění účasti dětí na turnaji a Haně Kovářové, Sáře Turkové, Renatě Pechové a Milanovi Jirků za rady začínajícím kuželkářům. 

S kuželkářským pozdravem „ Hodu zdar “ se těším na duben 2025 na XXIV. ročník turnaje.                         

V Pelhřimově dne 26.4.2024       

Václav Novotný (předseda kuželkářského oddílu TJ Spartak Pelhřimov)

 

 

Turnaj_ZS_2024_vysledky