Šestistovka? Pelhřimov hledá svého Gagarina

Sobotní výkon teprve šestnáctileté Štěpánky Vytiskové, která v druholigovém zápase žen porazila 590 kuželek, opět oživil debaty o tom, kdy některý z pelhřimovských hráčů v dorosteneckém věku jako prorazí bájnou šestistovkovou hranici a zajistí si „nesmrtelnost“.

Při této příležitosti tedy nabídněme malou exkurzi do historie, která nám ukazuje, jak výjimečnou generaci mladých hráčů momentálně v klubu máme. Na tomto místě je vhodná i malá vsuvka – podle dostupných pramenů šestistovku nikdo nikdy v Pelhřimově nehodil ani v kategorii dospělých, což je dáno i z části tím, že muži soutěžní zápasy na 120 hodů hrají spíše jen sporadicky. Dorost stodvacítky hraje pravidelněji od roku 2014, kdy se po vítězství v krajském přeboru posunul do ligy.

Jako první zaklepal na šestistovkovou bránu v květnu zmíněného roku 2014 Michal Kovář. Jako patnáctiletý. Sezona to pro něj byla průlomová, na půl roku okusil hostování v tehdy třetiligovém CHJK Jihlava, kde spojil svou tréninkovou cestu se Stanislavem Bezděkem. Jaro to bylo ve znamení velkých výkonů i propadáků, ale na republikovém mistrovství, které se hrálo ve Valašském Meziříčí, vše klapalo. Poražených 586 kuželek stačilo na stříbrnou medaili.

Na konci téhož roku kuželkářská genialita políbila Anetu Kusiovou. Ta v barvách dorosteneckého výběru Vysočiny dosáhla výkonu 587 kuželek. Aneta je bohužel jediným členem party kandidátů, který v dorostenecké kategorii už šestistovku nestihne. Od letošní sezony je juniorkou.

Pak se v Pelhřimově na něco podobného čekalo více než rok, až se o slovo přihlásil Jan Janů. Spartak v rámci mezinárodního Turnaje čtyř měst vycestoval na Slovensko a zastavil se i v Pobedimi u Piešťan. A tam se zrodil platný pelhřimovský rekord v disciplíně na 120 hodů. Počitadlo se zastavilo na 599 a podle očitých svědků jen porce smůly a také nervozity z možného velkého výkonu zapříčinily, že šestka na začátku nakonec nebyla.

Doslova o šok se na začátku ledna 2016 postarala Lucie Smrčková. V pouhých čtrnácti letech a po řadě vynechaných podzimních tréninků z důvodu zdravotních potíží měla velký den na turnaj Bevar v Táboře. Když šla na závěrečnou dorážku, už měla jistotu nového osobního rekordu a nepolevila. Výsledek? 586 kuželek.

Do elitní společnosti pak přistoupila až v sobotu Štěpánka Vytisková. Je dost dobře možné, že čekání na šestistovku brzy skončí. Dorost má solidní šanci na postup do finále ligy, a to se hraje v České Třebové. Tamní kuželna je svou padavostí vyhlášená. Uvidíme…

 

Autor: Kamil Vaněk

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *